BALLKANI PERËNDIMOR - Kosova *

Priroda u službi poljoprivrede

Kosova ka sipërfaqe prej 10,887 kilometrash katrorë.Pjesa më e madhe e terrenit është malore dhe maja më e lartë është Gjeravica me 2,656 m. Ka dy rrafshe kryesore, Rrafshi i Dukagjinit në perëndim dhe Fusha e Kosovës në lindje.Lumenjtë më të mëdhenj të Kosovës janë Drini i Bardhë dhe Ibri.Kosova ka klimë të lagësht kontinentale me ndikim mesdhetar dhe oqeanik, me verë të ngrohtë dhe dimër të ftohtë dhe me dëborë. Në verilindje, fusha kosovare dhe lugina e lumit Ibër janë të thata dhe më shumë nën ndikimin e masave ajrore kontinentale, me dimër më të ftohtë dhe verëra shumë të nxehta. Në verilindje, Fusha e Kosovës dhe lugina e Ibrit janë të thata dhe më shumë nën ndikimin e masave ajrore kontinentale, me dimër më të ftohtë dhe verë shumë të nxehtë.Në jugperëndim, rajoni klimatik i Rrafshit të Dukagjinit merr më shumë ndikime mesdhetare me verë të ngrohtë, reshje pak më të larta (700 mm) dhe borë të rëndë gjatë dimrit. Bjeshkët e Nâmunanë perëndim, Bjeshkët e Sharritnë jug dhe Kopaoniku në veri kanë më shumë klimë alpine, me reshje të larta (900 deri 1300 mm në vit), verë të shkurtër dhe të freskët dhe dimër të ftohtë.

Bujqësia në Kosovë *

Fermat bujqësore janë shumë të vogla.Madhësia mesatare e tokës për familje është rreth 3.2 ha, nga e cila mesatarisht 1.6 ha është toka e punueshme, zakonisht e fragmentuar në 6 deri në 8 ngastra. 97% e pronave janë më të vogla se 5 ha, ndërsa më pak se 1% e fermave janë mbi 10 ha. Ngjashëm, madhësia e kopesë është përgjithësisht e vogël. Shumica e fermave bujqësore që mbarështojnë gjedhët kanë 1-3 lopë.Përveç që është një nga sektorët më të rëndësishëm të ekonomisë, bujqësia gjithashtu siguron rrjet të sigurisë shoqërore për një numër të madh të njerëzve të varfër dhe të moshuar që varen nga prodhimi bujqësor.

Klikoni te shteti për më shumë informacione mbi gjendjen aktuale dhe potencialin për zhvillimin e prodhimit bujqësor me vlerë të lartë natyrore

* Ky emërtim nuk cenon qëndrimet për statusin dhe është në përputhje me Rezolutën nr. 1244 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së dhe me Opinionin e GjND-së „Për deklaratën e pavarësisë së Kosovës“.

Serbia Kosova * Mali I Zi Shqipëria Maquedonia
Top